Vyrobit dobrou medovinu je umění a jen opravdoví zkušení mistři v oboru se dopracují ke zdárnému výsledku a můžou se pochlubit voňavým zlatavým mokem.
Kromě medu je základní ingrediencí pro výrobu medoviny voda. A ta velice ovlivňuje výsledek výrobního procesu, proto se jejímu výběru věnuje velká pozornost. V některých medovinách je voda nahrazená ovocnou šťávou. Někteří výrobci dávají během kvašení do směsi svou tajnou kombinaci koření, která dělá nápoj odlišným od ostatních výrobců.
Podle složení se medoviny označují specifickými názvy.
Metheglin je nápoj s přidaným kořením. Melomela je vyrobená z ovocné šťávy a ta se ještě dělí na nápoje s kořením, s přídavkem hroznového moštu a s použitím cidru. Možná se ještě setkáte s výrazem hydromel, což je označení pro slabší alkoholický nápoj, kdy je medovina naředěná vodou. Pokud narazíte na výrazně levnější medovinu, půjde patrně o tzv. dezertní medovinu, kdy je kvašení medu nahrazeno smícháním medu, lihu, cukru a koření.
Medovina je doložená už ve starověku a pila se všude tam, kde se nedařilo moc dobře pěstovat révu, a tak místo popíjení vína si lidé poradili se zužitkováním dostupného medu od divokých včel, a tak se dnes můžeme těšit z nápadu našich dávných předků. Díky archeologickým objevům bylo doložena existence medoviny u našich západních sousedů na území nynějšího Německa už v 5. století před našim letopočtem. České země patřily k významným producentům medoviny v 11. a 12. století. Ve 14. století se medovina trochu začala vytrácet, protože klima začalo být příznivější, a i u nás se začalo více pěstovat hroznové víno, jehož zpracování bylo levnější a také se díky rozvoji obchodu dostávaly do Evropy oblíbené cizokrajné destiláty.
Dnes má medovina své stálé konzumenty, nikdy už asi nebude tak rozšířená, jako to bylo v minulosti. Přesto i přes vyšší cenu, u které je třeba brát v úvahu poměr medovina cena a náročnější výrobní proces a vyšší cenu surovin, si občas lidé medovinu dopřejí.