Například sirup z květů černého bezu, který je vyráběn za studena a proto má všechny pro nás cenné složky jako jsou enzymy a antioxidanty. A navíc je tento zdravý výrobek slazený jen třtinovým cukrem. Což určitě oceníte. Černý bez asi známe všichni, ale co si ho tak připomenout? Je rozložitým keřem nebo stromem, ale jen někdy je vyšší než šest metrů. Jeho kůra je světle šedohnědá, a je podélně rozpraskaná. Asi si pamatujete z dětství, že větve mají ve svém vnitřku bělavou houbovitou dřeň. Drobně žlutobílé květy tvoří ploché, ale velmi bohaté chocholíkaté vrcholy, a i když nepříjemně páchnou, tak se sbírají.
Jejich sběr probíhá za suchého počasí, a to před jejich úplným rozvinutím. Květy se při sklizni seříznou, a na sušení se pověsí na provázek nebo se pokládají na rozložený čistý papír. Měli by se sušit ve stínu a co možno nejrychleji. Aby byla zachována jejich barva, musíme je chránit před vlhkem. Proč se vlastně květy sbírají? Je to proto, že obsahují hlavně silici, glykosid rutin, ale také účinné látky, které jsou blízké hormonům, tříslovinu a působí na snížení horečky.
Plody má bez jako kulovité bobule, nebo také lze říct, že se jedná o peckovičky, které jsou asi šest mimetrů velké a v období své zralosti jsou černé, ale jejich šťáva má krvavě červenou barvu. Obsahuje organické kyseliny, silice, cukr, ale také anthokyanová barviva, nebo vitamín A a C. Takže se jedná o velmi užitečný keř nebo také strom, to je podle toho, zda ho správně zahradnicky řežeme. A navíc roste prakticky všude, i na okraji lesů nebo i luk. A k čemu vlastně můžeme využít sirup z květů černého bezu, který jak už víme je vyráběn za studena a proto má všechny pro nás cenné složky jako jsou enzymy a antioxidanty. A nejen to, navíc je slazený jen třtinovým cukrem. Uvedený sirup můžete využít při přípravě pudinků, koktejlů, zmrzlinových pohárů, kaší, i sladkých dezertů.